اتوسکوپ در واقع از دو بخش OT و SCOPE تشکیل شده که در اصطلاح پزشکی OT به معنای گوش و OTOSCOPE به معنای وسیله ای برای معاینه گوش گفته میشود که به کمک آن ها میتوان مجرای گوش خارجی و پرده صماخ را مشاهده نمود و از سلامت آن ها آگاه شد.
تاریخچه : اتوسکوپ به عنوان ابزاری برای معاینه در فرانسه از اواسط دهه 1300 آغاز شد. این دستگاه توسط جراح فرانسوی “گای دوچاولیاک” برای بررسی مجاری شنوایی و مجاری بینی ساخته شد. طی قرن نوزدهم انواع مختلفی از اتوسکوپ ها ساخته شدند که همگی برای همین هدف به وجود میآمدند اما اتوسکوپ با ظاهری شبیه به ساختار امروزی در اواسط دهه 1600 میلادی در آلمان ساخته شد.
آنچه قبلا ابزاری ساده برای پرداختن به علت گوش درد در افراد بود، اکنون به ابزاری پیشرفته تبدیل شده که کاربردهای گوناگونی در حیطه پزشکی دارد. جالب است بدانید در حالی که اکثر دستگاه های پزشکی طی 100 سال گذشته تکامل یافته اند، اتوسکوپ تقریبا در طراحی از سال ها پیش تاکنون ثابت مانده است. اگرچه اکنون این دستگاه ها دارای بدنه ای کمی براق تر و سبک تر هستند اما طراحی و فناوری آن ها تغییر چشمگیری نداشته است.
اجزا اصلی اتوسکوپ :
اتوسکوپ از دو قسمت اصلی “دسته یا هندل” و قسمت “هد یا سر” تشکیل شده است.
- قسمت سر دستگاه شامل منبع نور الکتریکی و لنز یا عدسی برای ایجاد بزرگنمایی بوده که در قسمت انتهایی آن اسپکولوم قرار می گیرد.
- دسته اتوسکوپ حاوی یک منبع تولید انرژی و پتانسیومتر که به وسیله آن میزان نور چراغ را تنظیم میکنند.
در برخی مدل های اتوسکوپ، دریچه عدسی به صورت متحرک و قابل جداسازی بوده و به وسیله آن میتوان برخی از ابزارهای معاینه را با هدایت اتوسکوپ وارد مجرای گوش کرد. از این ویژگی میتوان برای خارج کردن ترشحات گوش (سرومن) استفاده کرد. برخی دیگر از این مدل ها محلی به منظور وارد کردن هوا از طریق اسپکولوم به داخل مجرا برای ارزیابی میزان تحرک پرده صماخ دارند.
اتوسکوپ ها میتوانند به دو صورت ثابت و یا متحرک قابل استفاده باشند. انواع ثابت آن به وسیله برق شهری و انواع متحرک آن به دو نوع قابل شارژ و باطری دار تقسیم میشوند.
نحوه معاینه با اتوسکوپ :
همان گونه که میدانید کانال گوش انسان شبیه به حرف S خوابیده و دارای دو خم است. به همین جهت بهتر است پزشک برای انجام اتوسکوپی، لاله گوش را به وسیله دست آزاد خود به سمت بالا و عقب سر کشیده تا مجرای گوش کاملا باز و صاف شود. سپس به وسیله اسپکولم مناسب با سایز گوش، معاینه آغاز میشود.
اسپکولومی برای کودکان مناسب تر است که باریک و بلند بوده و کمترین آزار و بیشترین دید عمقی را به پزشک بدهد.
برای بیمارانی که یک گوش آن ها درگیر بیماری است، بهتر است تا ابتدا گوش سالم مورد معاینه قرار گیرد چرا که با این کار ضمن پیشگیری از انتقال بیماری به گوش سالم، به پزشک امکان مقایسه دقیق تر را میدهد.
همچنین میتوان از اتوسکوپ بدون اسپکولوم برای معاینه مجاری بینی نیز استفاده کرد.
اتوسکوپ ها بر اساس انواع نحوه عملکرد به دو دسته تقسیم میشوند :
Penomatic Otoscope : این مدل اتوسکوپ قابلیت اتصال به پوار (پمپ پنوماتیک) را دارد که به وسیله آن میتوان با تغییر میزان فشار درون مجرای گوش، حرکت پرده صماخ را بررسی نمود. اغلب از این مدل اتوسکوپ میتوان برای تشخیص پارگی پرده صماخ و یا تشخیص قطعی عفونت گوش میانی استفاده کرد. در موقع عفونت گوش میانی، مایع در پشت پرده گوش جمع میشود به همین جهت پرده صماخ سفت و سخت شده و میزان حرکت آن نسبت به حالت طبیعی کاهش مییابد. در این حالت اگر حرکت پرده گوش مشاهده شود میتوان با اطمینان پرفوراسیون پرده صماخ را رد کرد.
Video Otoscope : این مدل اتوسکوپ قابلیت تصویربرداری از گوش را داراست و به وسیله آن میتوان ساختارهای گوش را بر روی مانیتور نمایش داد.
دلایل انجام اتوسکوپی :
(اتوسکوپی به فرایند معاینه گوش و مجاری شنوایی به وسیله اتوسکوپ توسط پزشک را گویند)
- بررسی باز بودن مجرای گوش میانی : گاهی به علت تجمع جرم گوش و یا دلایل دیگر مجرای گوش مسدود میشود.
- بررسی ارتباط میان نتایج معاینه اتوسکوپیک و ارزیابی های ادیولوژیک که میتواند به شناسایی علت مراجعه بیمار کمک کند.
- ارجاع بیمار به متخصص حلق و گوش بینی در صورت وجود موارد قابل پیشگیری مانند عفونت قارچی در گوش
- بررسی انواع بیماری های فعال در گوش خارجی
نحوه هدایت نور توسط اتوسکوپ شامل تکنولوژی فیبر نوری و غیر فیبر نوری میباشد.
تکنولوژی غیر فیبر نوری به واسطه لامپی است که در قسمت سر اتوسکوپ قرار میگیرد به طوری که میتوان نور ساتع شده از لامپ را از سر اتوسکوپ به داخل مجرای گوش هدایت کرد. بدین ترتیب لامپ از طریق قسمت چشمی اتوسکوپ قابل مشاهده است و در طی معاینات اتوسکوپیک تا حدودی خطای دید را پنهان میکند.
در مقابل تکنولوژی فیبر نوری از طریق یک بسته کابل فیبر نوری حول قسمت جایگیری اسپکولوم، نور را از طریق سر اتوسکوپ عبور میدهد. فناوری فیبر نوری، نور را در مسیری متمرکز و مستقیم تر منتقل میکند و در نتیجه باعث کاهش ناچیز شدت نور میشود.
و در نهایت تکنولوژی LED رینگ به کار رفته در اتوسکوپ های لوکسامد آلمان که با به کار گیری 6 عدد LED به صورت دایره ای و متحد المرکز، استفاده از فیبر نوری را برای انتشار نور، غیر ضروری کرده و روشنایی مطلوب را در ناحیه معاینه (بدون ایجاد مزاحمت در دید) ایجاد مینماید.
کمپانی لوکسامد در نزدیکی شهر اولم (Ulm) در 80 کیلومتری اشتوتگارت قرار داشته و در زمینه تولید لوازم معاینه و تشخیص پزشکی درکشور آلمان فعالیت مینمایند.
متخصصین و مهندسان جوان این کمپانی با خلاقیت منحصربفرد و سال ها تجربه در زمینه تولید و توزیع لوازم تشخیصی پزشکی، اقدام به طراحی و تولید محصولات ساخت کشور آلمان بر مبنای کیفیت، نوآوری، قابلیت اطمینان، حفاظت از محیط زیست و استانداردهای ایمنی مینماید.
کلیه محصولات کمپانی لوکسامد ساخت کشور آلمان بوده و مواد و ترکیبات بکار رفته در آن با دقت و بررسی فراوان انتخاب گردیده و از کیفیت بسیار بالا برخوردار میباشند. بسیاری از قطعات این محصولات دست ساز (handmade) میباشند.
یکی از محصولات این کمپانی اتوسکوپ ها هستند که در ادامه به آن ها خواهیم پرداخت.
این اتوسکوپ ها دارای مشخصات زیرمیباشد :
- دارای تکنولوژی انحصاری LED رینگ (6 لامپ LED متحد المرکز) بدون نیاز به فیبرنوری، به فرض سوختن یک لامپ LED در کارایی و عملکرد اتوسکوپ مشکلی ایجاد نمیشود.
- قابلیت تنظیم شدت روشنایی (دارای دیمر/dimmer)
- طول عمر لامپ LED : تقریبا 100000 ساعت
- شدت روشنایی : 10000 لوکس
- دمای رنگ : 4000 کلوین
- بزرگنمایی عدسی : 3 برابر
- خاموش شدن اتوماتیک دستگاه پس از 3 دقیقه
- دارای پورت insufflation جهت انجام تست پنوماتیک
- بدنه از جنس آلومینیوم و فایبرگلاس تقویت شده
- منبع تغذیه : 2 عدد باطری آلکالاین AAA
- 20 عدد قیف (Ear Funnel) یکبار مصرف در داخل جعبه : (10 عدد 2.5 میلی متر و 10 عدد 4 میلی متر)