مطالب علمی

فشارخون بالا

فشارخون چیست؟

فشارخون که یکی از علائم اصلی حیات است درواقع به میزان فشاری اطلاق می‌شود که توسط خون به دیواره رگ ها وارد می‌شود.

چه کسانی بیشتر از بقیه در معرض ابتلا به این بیماری هستند؟

همه انسان ها در معرض ابتلا به این بیماری هستند اما خطر این بیماری برای برخی افراد نسبت به دیگران بیشتر است. از جمله این افراد می‌توان به کسانی که سابقه فشارخون خانوادگی دارند، افرادی که دخانیات مصرف کرده و یا در معرض دود دخانیات قرار دارند، زنان حامله، زنانی که از قرص های ضد بارداری استفاده می‌کنند، اغلب افرادی که سنشان بالای 35 سال است، افرادی که دچار چاقی و اضافه وزن هستند، افرادی که فعالیت فیزیکی بسیار کمی دارند، کسانی که رژیم غذایی سرشار از چربی و نمک دارند و افرادی که مشروبات الکلی استفاده می‌کنند، اشاره نمود.

فشارخون بالا بیماری خطرناکی است که می‌تواند مشکلات جدی را برای قلب و عروق شما ایجاد کند و در صورت ادامه یافتن حتی برای سایر ارگان ها خطرناک بوده و می‌تواند باعث مواردی چون سکته، نارسایی قلبی، حمله قلبی، نارسایی کلیه و مشکلاتی در دید افراد مبتلا شود.

در ادامه به چند راه کنترل فشارخون اشاره خواهیم کرد.

  1. داشتن برنامه تغذیه ای سالم و مناسب : برای یک فرد مبتلا به فشار خون بالا داشتن یک برنامه رژیم غذایی سالم از ضروریات می‌باشد. این برنامه می‌بایست شامل مواد معدنی همچون پتاسیم، منیزیم و کلسیم باشد. وجود ویتامین C نیز در کاهش فشار خون نفش بسیار مهمی دارد. وجود میوه و سبزیجات سبز رنگ همچون کاهو، فلفل دلمه ای سبز و کیوی نیز که باعث گشاد شدن عروق می‌شود، از لخته شدن خون و افزایش فشارخون بسیار جلوگیری می‌کند. همچنین پیشنهاد می‌شود که در این برنامه غذایی ماهی و گوشت سفید جایگزین غذاهای چرب و گوشت قرمز شود.
  2. کنترل استرس : هورمون هایی که در زمان استرس در بدن ترشح می‌شوند، عموما سبب بالا رفتن فشار خون می‌شوند. هرچند این افزایش ممکن است به صورت گذرا باشد اما کنترل استرس از مهم ترین عوامل کنترل فشار خون به شمار می‌رود.
  3. عدم استعمال دخانیات و الکل : استعمال دخانیات سبب افزایش غلظت خون و به دنبال آن بالا رفتن فشار خون می‌شود. وجود نیکوتین در دخانیات و الکل سبب اختلال در گردش خون و گرفتگی عروق می‌شود به همین علت افراد با فشار خون بالا باید از مصرف هرگونه دخانیات و الکل خودداری نمایند. همچنین مصرف کافئین نیز باید با احتیاط صورت گیرد.
  4. کنترل مصرف نمک : میزان مصرف نمک با فشار خون رابطه ای مستقیم دارد. به طور کلی مواد غذایی که حاوی سدیم باشند می‌توانند فشار خون را بالا ببرند. در بیمارانی که دچار فشار خون بالا هستند با افزایش میزان سدیم در خون، فشار وارده به عروق خونی افزایش می‌یابد که این امر برای بیماران بسیار خطرناک است. به طور کلی میزان مصرف نمک در طول روز برای یک بیمار با فشار خون بالاف در حدود 5 میلی گرم می‌باشد.
  5. داشتن خواب کافی : از جمله عواملی که سبب بهم خوردن تعادل فشار خون در بدن افراد می‌گردد، عوامل عصبی می‌باشد. یکی از مهم ترین عوامل عصبی، نداشتن خواب کافی و مناسب در طول شبانه روز می‌باشد. افرادی که در طول شب نتوانند به میزان 7 الی 8 ساعت بخوابندف می‌توانند دچار فشار خون پایین شوند و این می‌تواند خطرناک باشد و فرد می‌بایست به پزشک مراجعه کند.
  6. داشتن تمرینات منظم ورزشی : برای افرادی که دچار بیماری فشارخون بالا هستند انجام فعالیت های ورزشی روزانه از جمله پیاده روی روزانه توصیه می‌شود. پیاده روی به مدت نیم ساعت در روز می‌تواند سبب تقویت رگ های خونی شده و همچنین حجم اکسیژن دریافتی به قلب را افزایش دهد و در نتیجه باعث پایین آمدن فشار خون و یا پیشگیری از آن شود.

3 دیدگاه در “فشارخون بالا

  1. میرزایی گفت:

    بسیار عالی،ممنونم،برای فرد ۸۰ ساله فشار خون ۱۴ طبیعی هست؟

  2. میرزایی گفت:

    بسیار عالی،ممنونم،برای فرد ۸۰ ساله فشار خون ۱۴ طبیعی هست؟

  3. میرزایی گفت:

    برای فرد ۸۰ ساله فشار خون ۱۴ طبیعی هست؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *