دستگاه CPAP از عبارت Continuos Positive Airway Pressure گرفته شده است و به معنای جریان مثبت مداوم فشار هوا می باشد .این دستگاه اعمال گوناگونی را در زمینه تشخیص و معالجه برخی از بیماری های ریوی انجام می دهد . دستگاه های ونتیلاتور مد CPAP را نیز دارند که می توان از این ویژگی آن ها به جای دستگاه CPAP نیز استفاده کرد .
اختلالات تنفسی تاثیر منفی بر روی عملکرد تنفسی چه در هنگام خواب و چه در فعالیت های روزمره می گذارد . CPAP دستگاه کوچکی است که برای کمک به افرادی که از اختلالات خواب یا حالت های دیگر رنج می برند مورد استفاده قرار می گیرد .
نحوه کار این دستگاه به صورت آزاد سازی یک جریان هوای مختصر پیوسته است که مستقیم وارد دستگاه تنفس فرد می شود و موجب رفع گرفتگی عمل تنفس و جلوگیری از ایجاد آپنه های تنفسی میشود. قسمت اصلی یک دستگاه CPAP شامل یک بدنه کوچک قابل حمل است که هوا را به آرامی فشرده و آزاد می کند . اغلب بر روی بدنه دستگاه یک صفحه نمایش آنالوگ یا دیجیتال وجود دارد که نشان دهنده این است که دستگاه در حال کار کردن است و میزان فشار هوای تولید شده توسط دستگاه را نیز مشخص می کند .
مد CPAP :
این دستگاه براساس اطلاعات درج شده در نتیجه تست خواب تنظیم می شود و یک فشار هوای مثبت برای باز شدن راه تنفس بیمار ایجاد میکند . این فشار معمولا بین 4 تا 25 سانتی متر آب میباشد . این دستگاه در هنگام عمل دم به بیمار کمک میکند و پس از فشرده کردن هوای اطراف دستگاه و عبور آن از مرطوب کننده، آن را به ریه بیمار منتقل میکند . چنانچه وضعیت بیمار در هنگام خواب به هر دلیل تغییر یابد و نیاز به فشار دمی بالاتر یا پایین تر باشد، تنظیمات دستگاه تغییری نکرده و ثابت باقی میماند . برای حل این مشکل از دستگاه با مد AUTO CPAP استفاده میشود .
مد AUTO CPAP :
در این مد دستگاه به صورت اتوماتیک بر اساس فشار هوایی که بیمار در لحظه به آن احتیاج دارد، تنظیم میشود . فشار دمی مورد نیاز برای بیمار در طول زمان با تغییراتی همراه است که ممکن است نیاز به افزایش یا کاهش فشار دمی برای رفع آپنه داشته باشد . همچنین تغییر وضعیت بیمار در هنگام خواب و یا به وجود آمدن بیماری ، آلرژی و تغییر الگوی تنفس از دیگر عواملی هستند که نیاز به تغییر در فشار دمی دارند .وظیفه این مد، تنظیم اتوماتیک و خودکار فشار دمی در این شرایط است .